Välj en sida

Statuz

Akinnaz O- Statuz

2006-12-04 t.o.m. 2008-06-03

Min älskade vän!

Min älskade vän!

När Csar började bli till åren ville jag ha en efterträdare som skulle kunna göra allt det som Csar har gjort, lydnad, freestyle, vallning, bruks – en riktig allroundhund med andra ord. Jag kikade på många kombinationer innan jag hittade den kullen Statuz är född i.

Nästan alla svenska pumisar är i dagsläget släkt med varandra på relativt nära håll, och det var inget jag sökte hos min nya hund. Annika Linden på Akinnaz kennel har en ambition att föda upp friska hundar med låg inavelskoefficient. Gärna vackra men inte på bekostnad av det som sitter på insidan, dvs. mentaliteten. Och hans mentalitet var det absolut inget fel på! Herregud vilken superman till hund, han hade allt man kunde önska sig av en bra hund. Samarbetsvilja, kamplust, tillgänglig, törstig på livet, snabb, glad, ja jag kan stolpa ner ofantligt med fördelar. Han var inte rädd för något! Jag tror jag knappt sett den hunden vara rädd.

Det som gjorde Statuz intressant för min del är hans ungerska blod, både på tikens och hanens sida. Statuz var född 2006-12-04 på min födelsedag, vilken present! Han tränades för fullt fram tills han var ca 6-7 månader, sen fick vi sluta pga. av sjukdom. Han hade en underutvecklad höftled som 2007 den 13 dec opererades av Sjöström på Strömsholms djurklinik.

Om detta var en sjukdom eller en skada på höften var svårt för veterinärerna att fast ställa. Detta gjorde att vi var tvungna att lägga ner all form av träning. Han friskförklarades på Strömsholm rehabavdelning i mars 2008 efter mycket lång rehab med simning och olika typer av fysaktiviteter, laserterapi etc nästan allt utfört på Hundkuranten i Stockholm, men Strömsholm hade ändå det yttersta ansvaret för min hund och hans tillfrisknande. Min egen magkänsla sa att något var generalfel och vi uppsökte Anna Holmgren på eget initiativ på Södra Djurkliniken. Vi kunde då konstatera en benlängdsskillnad på 6 cm, pålagringar på två ryggkotor samt L7S1. Muskelomfånget på låren hade då en skillnad på 7 cm. Detta tyckte då Strömsholm rehab var en fullt frisk hund… man blir ju mörkrädd!!! Den dagen den 3 juni 2008 somnade Statuz in efter det att vi synat plåtarna och konstaterat att den hunden aldrig mera skulle kunna bli frisk med ett så för kort ben och en så dålig rygg. Statuz fick somna in på Nacka Djurklinik och togs bort av Malin Dertell. Allt var fint ordnat och vid min sida fanns min mamma Ammi och Frida. Denna hund är fortfarande djupt älskad och kommer för alltid finnas i mitt hjärta. Detta är en resa som har tagit enormt på mig känslomässigt men det har också varit otroligt lärorikt, på en liten hunds bekostnad. Tänk vad slarv kan orsaka! Ni som överväger stora operationer på er hund, tänk på att konstatera att hela hunden är frisk. Hade Statuz rygg redan innan operationen undersökts hade vi aldrig övervägt att göra denna operation. Någon jag med hela hjärtat kan rekommendera är Anna Holmgren som finns på Hundkuranten, Södra Djursjukhuset samt Arninge Djurklinik, utan henne hade denna resa blivit längre och definitivt tuffare!

Tuss 2:a av 18 hundar på Tyresö BK!

Tuss 2:a av 18 hundar på Tyresö BK!

Statuz tränades totalt 8 månader och mitt i allt efter “friskförklaringen” gjorde han bedriften att tävla lydnad med 174 p i klass I, hans första och enda start det blev en 2:a placering av 18 hundar på Tyresö BK, snacka om kämpaglöd, denna bedrift gjorde han med ett riktigt sjukt ben och en riktigt sjuk rygg…
Vila i frid min älskade Tuss, du sitter hårt i mitt hjärta och där kommer du förbli tills den dagen vi återigen möts på andra sidan regnbågsbron. Jag älskar dig! Du är djupt saknad och tårarna rinner längs min kind varje gång jag tänker på att du inte längre finns vid min sida, du var en krigare!

DON’T GRIEVE TOO LONG

Don’t grieve too long for now I’m free
I’ve followed the path God set for me
I ran to Him when I heard His call
I swished my tail and left it all.

I could not stay another day
To bark, to love, to romp or play
Games left unplayed must stay that way
I found such peace, it made my day.

My parting has left you with a void
Please fill it with remembered joy
A friendship shared, your laugh, a kiss
Oh yes, these things I too shall miss.

Be not burdened with times of sorrow
I wish you the sunshine of tomorrow
My life’s been full, you’ve given so much
Your time, your love and gentle touch.

Perhaps my time seemed all too brief
Don’t lengthen it now with undue grief
Lift up your head and share with me
God wanted me, He set me free!

Bilder på Statuz, ihoppklipp av Frida Binette. Tyvärr har ljudet försvunnit.

Pin It on Pinterest

Share This

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna genom att prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Din prenumeration lyckades!