Fårvallning

Fina Ullrika som fick somna in 2009 pga av hälta

Fina Ullrika som fick somna in 2009 pga av hälta

Jag har alltid vallat lite sporadiskt sen jag skaffade Csar 1998, och alltid varit väldigt fascinerad av vallhundarnas och herdarnas arbete med fåren. Och det som imponerar mest i mina ögon är det medfödda vallanlaget som med styrning och många timmars träning blir en välslipad får-vallar-diamant som tar fåren höger, vänster, framåt och dit du önskar.

Lydnad, freestyle och annat väldigt styrt arbete vill jag kunna kombinera med något väldigt naturligt och relativt självständigt arbete, såsom spår, sök, rapport, vallning etc. Valet föll ganska naturligt på vallningen då jag är ägare av rasen pumi och senare även Bordercollie, och då jag redan prövat på pår och sök med min malle tik ville jag göra något nytt. Att få vara nybörjare och inte kunna särskilt mycket inom en gren är ganska skönt ibland, man får ta in så mycket nytt, och utveckla sig inom helt okända områden.

Och om man vill utvecklas inom vilken gren som helst behövs träning och återigen träning, och med egna får har man träningsmöjligheter runt husknuten. Jag som startade vallningen med pumi hade då inte så många träningsplatser att tillgå. Sommaren 2008 skaffade jag tillsammans med en dåvarande vän ett par får som vi från början höll i en hage i Tyresö/Bergholm och from 2012 har jag förmånen att kunna ha djuren hemma på gården. Hit är du välkommen om du vill pröva på vallning under en helgkurs eller en privatlektion. Alla kroppsvallande raser och Border Collie är välkomna.

Våra tackor är korsningar av gotlandsfår, suffolk & finull. Vi föder också upp egna lamm, då det alltid är bra att valla på nya får och förnya besättningen.

Jag har gått vallkurser för Rita Camert, Lottie Hansson (Somollis kennel) och Kevin Evans.

Om du klickar här kommer du till en väldigt bra artikel på engelska om pumivallning!

Pin It on Pinterest

Share This

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna genom att prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Din prenumeration lyckades!